Älä laihduta

Eilen vietettiin älä laihduta – päivää. Monet kyseli netissä, että tekeekö painonpudotus onnelliseksi. Itse vastaisin, että ei tee. Oma onnellisuus nojaa ainakin aivan toisenlaisiin asioihin. Painoa tärkeämpiä asioita ovat terveys, parisuhde, perhe ja ystävät, oma koti ja turvattu taloudellinen tilanne. Nämä asiat tekevät minut onnelliseksi.

Suhtaudun tähän jotenkin ristiriitaisesti, koska laihdutus on mielestäni ihan ok, jos kokee, että se parantaa elämänlaatua. Toisaalta taas koen surullisena tilanteen, jossa terveellisessä painossa oleva ihminen jokaisen loman jälkeen aloittaa laihdutuskuurin ja kokee itsensä kuvottavaksi aina.

Laihdutuskulttuurista puhuminen ja sen kyseenalaistaminen on kuitenkin hyvä juttu. Itselleni muutama vuosi sitten työterveyshoitaja kirjoitti tavoitteeksi pudottaa kymmenen kiloa. Ilman kyselyitä, ilman minun mielipidettä. Kymmenen kiloa miinusta ja olet parempi, kiitos ja hei. Olin puulla päähän lyöty. Kävin aktiivisesti salilla, pyöräilin töihin ja lähestulkoon joka paikkaan. Jaksoin juosta lenkkejä, mutta kieltämättä olin bmin mukaan ylipainoinen.

Vuoden päästä terveystarkastuksessa onniteltiin onnistuneesta painonpudotuksesta. Mikä sitten vuoden aikana muuttui? Erosin silloisesta poikakaverista. Ruokailutottumukset muuttuivat, kun keskityin miettimään miten kukaan voi olla näin epäonnistunut ihmisenä.

Olinko kymmenen kiloa laihempana onnellisempi. Olin ja en. Huonon parisuhteen loppuminen oli hyvä asia, josta kannatti olla onnellinen, mutta painoon se ei liittynyt millään tavalla. Nyt kaksikymmentä kiloa painavampana olen paljon onnellisempi kuin koskaan ennen.

Silti laihdutan taas. Kyllä, koska olen varma, että se tulee vaikuttamaan elämänlaatuuni ja parisuhteeseen. Haluan näyttää mielestäni paremmalta ja haluan liikkua ilman kipua. Uskon, että kevyempänä saan takaisin itsevarmuuttani ja sillä on positiivinen vaikutus myös parisuhteeseen.

Lopputulema. Ihminen on muutakin kuin painonsa. Laihtunut ihminen ei välttämättä ole onnistunut ja onnellinen ihminen, jota kannattaa onnitella. Lihava ihminen voi ja saa olla onnellinen, eikä lihavuus tarkoita epäonnistumista. Kenenkään paino ei kuulu toiselle.

Tältä näytän onnellisimmillani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s