Syöminen

Olen paljon miettinyt, että miksi olen lihava. Tottakai ymmärrän, että olen syönyt enemmän kuin kulutan. Tämä on itsestäänselvyys. Olenkin miettinyt, että miksi syön kuin syön ja miksi syön mitä syön.

Rakastan hyvää ruokaa, mutta ei sen silti tarvitse tarkoittaa automaattisesti ylipainoa. Terveellinen ruoka voi olla hyvää. Kakkua voi syödä silloin tällöin. Miksen siis osaa suhtautua ruokaan normaalisti? Vai mikä on normaalia?

Olen katsellut mainoksia nyt sillä silmällä, että miten ruokaa meille myydään. Hemmoittele itseäsi. Munkki tuo nautintoa. Voisiko moista nautintoa löytyä muualta? Lapset nukkuu, päivästä on selvitty, karkit ja sipsit sohvalle. Nyt nautitaan. Selvisin työpäivästä. Olen ansainnut kilon karkkia. Voisinko nauttia, jostain muusta? Olisiko parempaa tapaa palkita itseään?

En ole ennen osannut edes ajatella, miten olen ruokkinut väsymystä ja huonoa oloa ruualla. Nukuin todella huonosti sunnuntaiyönä melko varmasti, koska söin illalla karkkia. En ole siis koskaan ollut dieetillä, jos olen laihduttanut olen vain lakannut syömästä. Tästä johtuen en varmaan koskaan ole käsittänyt miten huono olo epäterveellisestä ruuasta tulee. Huono olo on ollut normaali olotila. Epäterveellisellä tarkoitan nyt pitsaa, ranskalaisia, hampurilaisia, karkkeja, limsaa, sipsejä jne. Kaikkea mistä tulee nopeasti ja varmasti huono olo.

Kaloreiden laskemisen sijaan olen alkanut opetella kuuntelemaan onko nälkä. Yritän miettiä, että tarvitsenko oikeasti ruokaa vai syönkö nyt vain tavan vuoksi. Eikö parempi palkinto ole hyvät yöunet ja kevyt olo? Yritän myös tehdä mielikuvitusharjoittelua, miten iloinen olen vuoden päästä, kun olen valinnut paremmin tänään.

Suurin työhän tässä on tehtävä korvien välissä. Ei se miellyttävää ole tai helppoa. Melkein 34 vuotta olen elänyt kuin hedonistinen koira, niin yritä tässä sitten. Olen kuitenkin ajatellut, että nyt on hyvä hetki, kun on aikaa ja jaksamista. Olisi sitten hyvä pohja, ennen kuin työt lisätään yhtälöön kuluttamaan energiaa.

Kuuntelin tänään lääkäripodi podcast jakson Spotifyista, joka käsitteli lihavuutta. Heillä oli vieraana professori ja sisätautilääkäri Aila Rissanen. Todella mielenkiintoinen ja hyvää asiaa lihavuudesta. Suosittelen lämpimästi kuuntelemaan, jos painii lihavuuden kanssa.